Razmjena mladih
Zamršje 2012
9:30 min

HTV prilog
Dobro-jutro Hrvatska
13:37 min

Ima nas dovoljno
Udruge-u-LAGu Vallis Colapis
24:50 min

Rečica, naše selo
Selo,običaji, priroda...
4:41 min


Transnacionalna inicijativa mladih

Studijski posjet volonterki ZUK-a partnerima u Wallesu

08.03.2013

trans1Još jedan u nizu projekata Društva za promicanje kulture življenja „Zvono uz Kupu“ koji se ostvaruje uz potporu Agencije za mobilnost i programe EU, započeo je 01. veljače 2013. Riječ je o transnacionalnoj inicijativi „Djeluj lokalno, misli globalno“, čiji je glavni cilj pružiti potporu mladima da kao aktivni građani svojih zajednica doprinesu očuvanju specifičnih bioloških uvjeta u svojoj lokalnoj zajednici. Projekt u kojem će mladi iz Turske, Walesa i Hrvatske izmjenjivati iskustva i prakse u zaštiti okoliša i održivom razvoju donio je svoje prve rezultate. U sklopu jedne od prvih aktivnosti projekta, tri volonterke ZUK-a boravile su u studijskom posjetu partnerskoj organizaciji u Walesu u razdoblju od 21. – 23.02.2013. Nakon turističkog boravka u Londonu, zaputile su se u mjesto Blaengarw, sjedište udruge Creation Community Development Limited.


Sa članovima udruge Creation Community Development Limited raspravljale su o zajedničkoj transnacionalnoj inicijativi i načinima provedbe planiranih aktivnosti. Tijekom trodnevnog studijskog posjeta održane su prezentacije o udrugama, viziji zajedničkog projekta te trenutnom stanju zaštite okoliša u partnerskim zemljama. Domaćini su volonterkama ZUK-a pokazali svoje prostorije (Workmen's Hall) i napravili kratku turu gradićem kojeg obilježavaju tipična velška arhitektura i pitomi planinski krajolik.


trans2Volonteri su zajednički obišli područje koje je partnerska organizacija uključila u projekt. Radi se o području koje je bilo deponij ostataka rudarenja ugljena i koje oni već godinama sustavno obnavljaju. Kroz suradnju na inicijativi ″Djeluj lokalno, misli globalno″ podići će vrijednost zemljištu i povećati svijest lokalnog stanovništva o nužnosti obnavljanja i daljnje zaštite tog i sličnih lokaliteta u okolici.
U slobodno vrijeme, izvan službenog dijela aktivnosti, volonteri su radili na jačanju partnerstva i održavanju prijateljskih veza koje je ZUK već prije razvio sa udrugom Creation Community Development Limited. U sklopu toga, domaćini su organizirali izlet na obalu i u glavni grad Walesa, Cardiff.