Razmjena mladih
Zamršje 2012
9:30 min

HTV prilog
Dobro-jutro Hrvatska
13:37 min

Ima nas dovoljno
Udruge-u-LAGu Vallis Colapis
24:50 min

Rečica, naše selo
Selo,običaji, priroda...
4:41 min


Završne aktivnosti transnacionalne inicijative u Zamršju

17.06.2013.

 

inicijativaTransnacionalna inicijativa Djeluj lokalno, misli globalno koja je započela 01. veljače 2013. završiti će 30. lipnja 2013.
U razdoblju od 01. do 05. svibnja ZUK je ugostio mlade iz partnerskih organizacija iz Turske i Walesa. Za vrijeme njihovog boravka organizirane su brojne aktivnosti, posebno za mlade. Mladi su sudjelovali u radionicama s posebnim naglaskom na informiranje o važnosti reciklaže i očuvanja okoliša. Zato su mladi posjetili obalu Kupe u Zamršju i očistili ju od smeća. U suradnji sa OŠ Rečica organizirane su radionice na kojima su mladi sa učenicima oslikavali, obljepljivali stare konzerve, boce i druge predmete namijenjene bacanju. U izrađene teglice su posadili cvijeće koje je kupljeno novcem od plastičnih boca i starog papira prikupljenih za vrijeme trajanja projekta. Od plastičnih boca izradili su i narukvice. U inicijativi su sudjelovali i učenici OŠ Skakavac koji su održali prezentaciju na engleskom jeziku o najvažnijim karakteristikama creta Banski Moravci te poveli mlade u okolicu creta. Četvrtog dana sudionici inicijative su posjetili park prirode Lonjsko polje. Održali smo intervjue sa učiteljicama i mještanima koje su proveli sudionici inicijative iz stranih zemalja, ali na hrvatskom jeziku. Učenici koji su sudjelovali u intervjuima su pak na postavljana pitanja odgovarali na engleskom jeziku.
Svaku večer, nakon završetka službenog dijela aktivnosti, mladi su nastavljali druženje kroz kulturne večeri na kojima su se upoznavali sa jezikom, običajima, gastronomijom i drugim
zanimljivostima o zemljama partnera.
Tijekom sljedećeg tjedna partnerske organizacije će dovršiti aktivnosti planirane u njihovim zemljama – u Turskoj u području Lisinia mladi će očistiti lokalitet i postaviti info tablu te tiskati letke, a u Walesu su mladi već očistili izabrano područje na kojem će posaditi povrće i cvijeće za lokalnu zajednicu te će također tiskati letke o projektu, okolišu i rezultatima naše inicijative.
Sljedeći tjedan će u Skakavcu biti postavljena info tabla o mjestu Skakavac i sa najvažnijim karakteristikama creta Banski Moravci, koja je izrađena tijekom trajanja inicijative. Na tabli će biti i putokaz u smjeru creta.
Aktivnosti transnacionalne inicijative se bliže kraju, a sudionici provode evaluaciju projekta jer žele znati kakav je učinak inicijativa imala u partnerskim zemljama.