Razmjena mladih
Zamršje 2012
9:30 min

HTV prilog
Dobro-jutro Hrvatska
13:37 min

Ima nas dovoljno
Udruge-u-LAGu Vallis Colapis
24:50 min

Rečica, naše selo
Selo,običaji, priroda...
4:41 min


Žitna lađa uskoro u Karlovcu


Prva plovidba i predstavljanje u Sisku

17.03.2017.

Dana 16. ožujka održana je svečana promocija žitne lađe "Zora" u Sisku. Uz prisustvo više od stotinu uzvanika, lađa je ponosno zaplovila Kupom prevozeći svoje prve putnike. Pokrovitelj svečanosti bio je župan Sisačko moslavačke županije g. Ivo Žinić, a svečanost su uveličali predstavnici ministarstava, Karlovačke i Zagrebačke županije, Grada Karlovca te gradova i općina Sisačko-moslavačke županije. Žitnu lađu blagoslovio je biskup Vlado Košić te nad svim njenim putnicima zazvao Božji blagoslov. Jasmina Cvetković se u ime tima Aurore Colapis i Društva Zvono uz Kupu iz Rečice obratila prisutnima te predstavila provedene i planirane aktivnosti o revitalizaciji riječne plovidbe Kupom. Grupa Happiness je, sa vokalom gđom. Marijom Cvetković, karlovčankom koja je nedavno nastupala na RTL šou Nikad nije kasno, za uzvanike osigurala i ugodnu glazbenu pratnju. 


Lađa se trenutno nalazi na vezu u brodogradilištu Brodocentar u Sisku te za nastavak plovidbe prema Karlovcu čeka povoljni vodostaj od 250 cm Kupe u Karlovcu za prelazak slapova Degoj i Lijevo Sredičko. Zora će biti privezana u mjestu Brođani, 10ak kilometara nizvodno od Karlovca. Registrirani gaz Zore, nakon pregleda Hrvatskog registra brodova, iznosi 47 cm bez putnika, te 57 cm sa maksimalno popunjenim kapacitetima koliko je iznosio u četvrtak prilikom promocije. Duljina lađe sa kormilom iznosi 26,6 metara, njena širina je 4 metra te raspolaže sa svom opremom za ugodnu turističku plovidbu (sanitarni čvor, klupe sa stolovima). Turistički proizvod koji će tvrtka Aurora Colapis, Karlovac nuditi posjetiteljima obuhvaćat će 60-minutne vožnje te dvosatne vožnje Kupom nizvodno od Karlovca s polaskom iz mjesta Brođani. Rezervacija vožnji moguća je za individualne posjetitelje i za grupe, a više detalja o turističkom proizvodu i o tome kako je lađa nastala nalazi se na FB i web stranici www.aurora-colapis.hr. Do polaska u Karlovac žitna lađa će ugošćavati sve zainteresirane na rijeci Kupi u Sisku.


Uz atraktivnost koju lađa predstavlja samostalno kao povijesna replika broda kakav je plovio Karlovcem u 18. st., tim udruge Zvono uz Kupu radi intenzivno na umrežavanju svih dionika koji svojom ponudom mogu doprinijeti turističkom razvoju ovog područja pa je pokrenuta suradnja u segmentu ponude hrane, zabave, izrade suvenira, koordinacija s turističkim vodičima, obiteljskim gospodarstvima i Izletištem Gliboki brod u Brežanima, Slatkovodnim akvarijem Aquatika te se očekuje i nastavak suradnje sa vinarima i sirarima Karlovačke županije, restoranima, hotelima i svim ostalim subjektima koji svojom atraktivnošću mogu biti dio ovog turističkog proizvoda.

kkkđ